wat is tannine?
Als je over wijn leest is het woord ‘tannine’ bijna onmisbaar. Tannines zijn chemische verbindingen in wijn, namelijk looizuren. Tannine komt voor in schillen, pitjes en steeltjes van de druiven, maar ook van het vat waarin de wijn gerijpt heeft.
hoe smaakt tannine?
Je vraagt je nu vast af hoe tannines smaken. Als je tannines wilt proeven kan je koude theedrinken of bijten op een druivenpit. Voel je nu die wrange smaak in je mond en dat je mondhoeken samentrekken? Dat zijn tannines!
in welke wijn vind je tannines?
In rode wijn vind je gemiddeld 6 keer zo vaak tannines vinden dan als in witte wijn. Dit komt omdat je bij het maken van rode wijn de druivenschillen, steeltjes en pitten laat mee gisten. Hierdoor zit er in rode wijn altijd tannine. Proef bijvoorbeeld onze Cabernet Sauvignon of Cabernet Franc wijn die bomvol met tannines zit. Als je een rode wijn met weinig tannines wilt moet je een Merlot nemen. Bij witte wijn is dit niet altijd zo, waardoor er in witte wijn weinig tot geen tannine zit.
Houdbaarheid wijn met tannine
Wijn krijgt een langere houdbaarheidsdatum door tannine. Dit komt omdat de ze de groei van bacteriën remmen. Tannines in een wijn worden ook minder met de loop der jaren. Ze gaan namelijk een verbinding aan met de kleurstoffen in de wijn en verdwijnen hierdoor. De kleur van de wijn veranderd dus ook door de tannine van paars naar wat bruinig.
gerechten voor bij tanninerijke wijnen
Gerechten die zout of bitter smaken kunnen ervoor zorgen dat de tannines van de wijn worden gemaskerd. Suikers in gerechten brengen de tannines van de wijn juist sterker naar voren. Zoet en Umami versterken zowel tannines als de zuren van de wijn.