
Roemeense wijn
Is niet het eerste wijnland waar je aan denkt, maar Roemenië is een van de oudste wijnlanden van Europa. Al ruim voor de Romeinen verbouwde dit Oost-Europese land wijnen. Door de Koude Oorlog heeft Roemenië een kleine misstap gemaakt, maar vandaag de dag is het land volop bezig met ontwikkelingen. Benieuwd geworden? Bekijk hier onze scherpe Roemeense wijn aanbiedingen en onze standaard lage prijzen!




Roemeense wijn
Roemenië is misschien niet het eerste land waar je aan denkt bij wijn, maar het heeft een van de oudste wijntradities van Europa. Al ruim 6000 jaar worden er druiven verbouwd in dit Oost-Europese land, en met ruim 180.000 hectare aan wijngaarden behoort Roemenië tot de grootste wijnproducenten van Europa. Zo produceert het land verfrissende witte wijnen en krachtige rode blends: Roemeense wijn is volop in ontwikkeling en wint snel terrein bij wijnliefhebbers die op zoek zijn naar karakter, originaliteit en een uitstekende kwaliteit en prijs.
Een rijke Roemeense wijnhistorie
De wijnbouw in Roemenië gaat terug tot de tijd van de Daciërs, lang voordat de Romeinen het gebied veroverden. In de middeleeuwen bloeide de wijnproductie op dankzij kloosters en adellijke landgoederen. Tijdens het communistische tijdperk raakte de kwaliteit ondergeschikt aan massaproductie, maar na de val van de muur in de jaren ’90 heeft Roemenië zich opnieuw uitgevonden als serieuze producent. Dankzij buitenlandse investeerders, moderne productie en een hernieuwde focus op kwaliteit, komen er nu verrassend goede wijnen uit Roemenië.
Inheemse en internationale druivenrassen
Wat Roemeense wijn zo bijzonder maakt, is de combinatie van lokale en internationale druiven. Je vindt er klassieke rassen zoals Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc, maar ook unieke inheemse druiven die je bijna nergens anders tegenkomt.
Enkele typische Roemeense druiven zijn:
- Fetească Neagră: een oude blauwe druif die krachtige, kruidige rode wijnen oplevert met aroma’s van zwart fruit, specerijen en soms een rokerige toets.
- Fetească Albă en Fetească Regală: twee aromatische witte druiven die frisse, bloemige wijnen voortbrengen met een levendige zuurgraad.
- Tămâioasă Românească: een aromatische witte druif. Is verwant aan Muscat, perfect voor zowel droge als zoete wijnen.
- Babească Neagră: een lichte rode druif die frisse, fruitige wijnen geeft met zachte tannines.
Roemeense wijn stijlen en variatie
Roemenië produceert een breed scala aan wijnstijlen. Zo produceert het land verfrissende droge witte wijnen of complexe rode blends, en van mousserende wijnen tot dessertwijnen. De witte wijnen zijn vaak aromatisch en mineraal, perfect bij lichtere gerechten. De rode wijnen variëren van soepel en fruitig tot krachtig en houtgerijpt. Zoete wijnen van druiven als Tămâioasă of Grasă de Cotnari zijn nog altijd populair in binnen- en buitenland.
De stijl hangt sterk af van het microklimaat en de regio. Door de grote geografische variatie, van bergachtig tot mediterraan, is Roemenië in staat om een grote diversiteit aan wijn te produceren.
Belangrijkste Roemeense wijn regio’s
Roemenië kent wel zeven wijnregio’s, elk met een eigen karakter. Dit komt doordat het land bergachtig is en aan de Zwarte Zee ligt. Dit zorgt voor een veelzijdig wijnlandschap. De bekendste zijn:
- Dealu Mare: ten noorden van hoofdstad Boekarest, bekend om volle rode wijnen van Fetească Neagră, Merlot en Cabernet Sauvignon.
- Murfatlar (Dobrogea): gelegen aan de Zwarte Zee, waar het warme klimaat zorgt voor krachtige, zonovergoten witte en rode wijnen.
- Târnave (Transsylvanië): een koeler gebied dat vooral frisse witte wijnen voortbrengt van Fetească Regală en Riesling.
- Cotnari: beroemd om zijn rijke zoete wijnen van Grasă de Cotnari en Tămâioasă Românească.
- Banat en Crișana: Westelijke gebieden met sterke invloeden uit Hongarije en Oostenrijk, waar zowel traditionele als moderne stijlen te vinden zijn.
Veelzijdige Roemeense wijn en spijs mogelijkheden
Roemeense wijnen passen uitstekend bij een breed scala aan gerechten. Zo gaan de veelgebruikte druiven met de gebruikelijke gerechten goed samen. Zo de nadruk op de traditionele Roemeense druiven, zoals de Fetească Neagră. Deze is heerlijk bij stoofvlees, wild of gegrilde lamskoteletjes. Een frissere Fetească Regală smaakt geweldig bij salades, witvis of gerechten met geitenkaas. Aromatische witte wijnen zoals Tămâioasă passen goed bij Aziatische gerechten of lichte desserts, terwijl rode blends uit Dealu Mare prima overeind blijven bij stevige barbecue of rijke ovenschotels.
Serveertips en bewaarpotentieel
De meeste Roemeense witte wijnen zijn bedoeld om jong te drinken, op zo’n 8–10 °C. Rode wijnen zoals Fetească Neagră en blends uit Dealu Mare kunnen prima enkele jaren ouderen, en komen het best tot hun recht op 16–18 °C. Laat stevige rode wijnen gerust een uurtje voor het serveren rusten. Dit zorgt voor een mooie balans in de wijn. Zoete wijnen kun je serveren op 6–8 °C, bijvoorbeeld bij een dessert of als aperitief.
Ontdek bij Dirck3
Zin om iets nieuws te ontdekken? Laat je verrassen door de veelzijdigheid van wijn uit Roemenië. Bij Dirck3 vind je wijnen met karakter, smaak en een uitstekende prijs. Proef het zelf en ontdek waarom deze wijnnatie steeds meer in de schijnwerpers komt te staan. Ontdek Dirck3 voor de laagste standaardprijzen en de beste aanbiedingen. Voor 20:00 besteld is morgen in huis!