De lekkerste Moederdag kado's!
Oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijn

De oostenrijkse wijnen staan bekend om de zuivere en levendige stijlen. Hoewel het een klein wijnland is, is het een ware wijnreus.  Wie opzoek is naar een verfrissende elegantie en hoge kwaliteit zit goed bij de Oostenrijkse wijnen. Nieuwsgierig geworden? Bekijk hier onze scherpe Oostenrijkse wijn aanbiedingen en onze standaard lage prijzen!

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
  1. Gruner Veltliner Oostenrijk 75 cl
    Waardering:
    73%
    ELDERS Regular Price 4. 99 4. 29
  2. Ritter Premium Gruner Veltliner 75 cl
    Waardering:
    80%
    Tijdelijk uitverkocht

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Oostenrijkse wijn

Wijn uit Oostenrijk staat bekend om zijn zuivere stijl, levendige zuren en uitgesproken karakter. Hoewel het land klein is in vergelijking met andere wijnreuzen, heeft Oostenrijk een ijzersterke reputatie opgebouwd met zijn witte wijnen, en dan vooral met de beroemde Grüner Veltliner. Maar ook de rode wijnen zijn de moeite waard, met authentieke druivenrassen als Zweigelt en Blaufränkisch. Wie op zoek is naar een verfrissende elegantie en kwaliteit uit de Alpenregio, zit met Oostenrijkse wijn helemaal goed.

Geschiedenis van wijn uit Oostenrijk

De Oostenrijkse wijnbouw kent een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Kelten en Romeinen. In de middeleeuwen werd wijnbouw vooral voortgezet door kloosters, en in de 18e eeuw stimuleerde keizerin Maria Theresia de productie. In de jaren ’80 raakte Oostenrijk in een crisis door een schandaal rond wijnvervalsing, maar sindsdien heeft het land zich razendsnel hersteld. Met strenge kwaliteitsregels, focus op terroir en ambachtelijke productie behoort Oostenrijk nu tot de meest gerespecteerde wijnlanden van Europa.

Karaktervolle Oostenrijkse wijn druivenrassen

Oostenrijk blinkt uit in het gebruik van inheemse druivenrassen. Meer dan 65% van de productie is wit, maar de rode wijnen winnen terrein en blinken uit in frisheid en structuur.

Witte druiven:

  • Grüner Veltliner: de nationale trots. Licht peperig, met tonen van citrus, appel en witte peper. Van fris en doordrinkbaar tot krachtig en complex.
  • Riesling: een zeer aromatisch, mineraal en droge druif. Vaak afkomstig van steile terrassen in de Wachau.
  • Welschriesling, Weißburgunder (Pinot Blanc) en Müller-Thurgau: lichtere stijlen met frisse zuren.

Blauwe druiven:

  • Zweigelt: kruising van Blaufränkisch en St. Laurent. Geeft een fris, sappig kersensmaak af met zachte tannines.
  • Blaufränkisch: diep van kleur, met zwarte bessen, kruidigheid en een stevige structuur.
  • St. Laurent: verwant aan Pinot Noir, met elegante zuren, donker fruit en florale tonen.

oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijnstijlen

Oostenrijkse wijnen staan bekend om hun balans, precisie en gastronomische inzetbaarheid. Witte wijnen zijn vaak droog, fris en mineraal. Rode wijnen combineren fruitigheid met een opvallend frisse structuur. Ook mousserende wijn (sekt) en zeer zoete specialiteiten, zoals de Trockenbeerenauslese, komen voor.

Het unieke aspect van de Oostenrijkse wijnen is de DAC-classificaties (Districtus Austriae Controllatus). Deze classificatie schrijft per regio de typische stijl en druif voor. Deze is vergelijkbaar met het Franse AOC-systeem. Denk aan Kamptal DAC of Leithaberg DAC.

Wijngebieden in Oostenrijk

De Oostenrijkse wijnregio’s liggen vooral in het oosten van het land, waar het klimaat milder is en rivieren zoals de Donau een belangrijke rol spelen. Enkele toonaangevende gebieden zijn:

  • Wachau: beroemd om zijn steile terrassen en minerale Grüner Veltliner en Riesling. Wijnen worden ingedeeld als Steinfeder, Federspiel of Smaragd.
  • Kamptal en Kremstal: net ten noorden van de Wachau. Bekend om elegante witte wijnen met spanning en diepgang.
  • Weinviertel: het grootste gebied rondom de hoofdstad Wenen. Is beroemd om de frisse, fruitige Grüner Veltliner (Weinviertel DAC).
  • Burgenland: warm en zonnig, ideaal voor Blaufränkisch, Zweigelt en zoete wijnen rond het Neusiedlermeer.

Eten en Oostenrijkse wijn

Oostenrijkse wijnen zijn ideaal aan tafel. Zo is er voor ieder moment of maaltijd een Oostenrijkse wijn aan te prijzen. Zoals het Oostenrijkse trots: de Grüner Veltliner. Deze allrounder is heerlijk bij schnitzel, gegrilde groenten of Aziatische gerechten. Riesling uit de Wachau past perfect bij schaal- en schelpdieren of pittige curry’s. Een Blaufränkisch uit Burgenland combineert prachtig met gebraden eend of geroosterd vlees, terwijl een frisse Zweigelt goed gaat bij charcuterie of pasta met tomatensaus.

Serveeradvies en bewaartips

De wijnen uit Oostenrijk zijn grotendeels bedoeld om jonger te drinken. Zo is er bij de Oostenrijkse witte wijnen de bedoeling dat je deze binnen twee jaar opdrinkt en als je de wijn serveert hem tussen de 8–10 °C. Rode wijnen serveer je warmer. Het liefst licht gekoeld op 14–16 °C. Blaufränkisch en St. Laurent druiven hebben een goed bewaarpotentieel van 5 tot 8 jaar. De zoetere en mousserende varianten serveer je tussen de 6–8 °C, bij desserts of als aperitief. Tip! Laat een vollere witte wijn of stevige rode wijnen eventueel een uurtje ademen in een karaf voor het serveren.

Bestel bij Dirck3

Wijn uit Oostenrijk is puur, precies en verrassend veelzijdig. Bij Dirck3 vind je een mooi assortiment wijnen met karakter en finesse. Ideaal voor wie op zoek is naar iets bijzonders met een uitstekende kwaliteit voor een lage prijs. Ontdek Dirck3 voor de laagste standaardprijzen en de beste aanbiedingen. Voor 20:00 besteld is morgen in huis!