5 jaar webshop!
Nebbiolo wijn

Nebbiolo

De Nebbiolo druif is een prachtige, krachtige druif waar je fenomenale wijn van kan maken. Van de druif wordt vaak de Barolo gemaakt waar echte wijnliefhebbers niet genoeg van kunnen krijgen. Bij Dirck3 vind je de lekkerste Nebbiolo wijnen voor de beste prijs.

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
  1. Neirano Barolo 75 cl
    % of 100
    ELDERS Regular Price 20. 99 18. 99

1 product

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

Nebbiolo

Nebbiolo is een prestigieus druivenras uit het noorden van Italië en staat aan de basis van enkele van de meest gerespecteerde wijnen ter wereld! Denk aan de krachtige Barolo en de elegante Barbaresco. Deze zijn beide gemaakt van 100% Nebbiolo druiven. Deze wijn is niet alleen een echte icoon in Piëmont, maar ook geliefd bij liefhebbers van complexe, langhoudbare rode wijnen.

Wat is Nebbiolo?

De Nebbiolo druif is een blauw druivenras dat voornamelijk groeit in de regio Piëmont, en dan vooral in de heuvels van Langhe. De naam zou zijn afgeleid van "nebbia", het Italiaanse woord voor mist, die vaak over de wijngaarden hangt tijdens de oogsttijd.

Nebbiolo staat bekend om zijn lichte kleur, stevige tannines en hoge zuurgraad. Maar dat is niet alles, achter die delicate kleur schuilt een krachtige wijn met enorme diepgang, krachtige aroma’s en bewaarpotentieel.

nebbiolo

Hoe smaakt een Nebbiolo wijn?

Nebbiolo wijnen hebben een bijzonder en uitgesproken smaakprofiel. De aroma's herken je vaak rozen, viooltjes, teer, leer, kruiden en rood fruit zoals kersen en frambozen. Naarmate de wijn ouder wordt, ontwikkelt hij nog meer complexiteit met tonen van truffel, aarde en tabak. Een echte aanrader om langer te bewaren!

De smaak is intens en krachtig, met stevige tannines en frisse zuren die zorgen voor een lange levensduur. Hierdoor is het een wijn die vaak baat heeft bij wat rijping en met het overschenken in een glazen karaf. Nadat de wijn langere tijd heeft gerijpt, is het aan te raden om de wijn te decanteren. Hiermee scheid je de bezinksels van de wijn door middel van het in te schenken in een karaf.

Eten & Nebbiolo: wat past erbij?

Een wijn als Nebbiolo vraagt om stevige gerechten die zijn kracht kunnen weerstaan en aanvullen. Zo zijn winterse gerechten aan te raden of vleesgerechten met donkere gerechten. Zo zijn de volgende gerechten een ware aanrader:

  • Wildgerechten en stoofschotels: denk hierbij aan hert, haas of bijvoorbeeld een echte Italiaase ossobuco.
  • Geroosterd of gegrild rood vlees: door de stevige tannines smelten de smaken mooi samen met het vet in het vlees. Bijvoorbeeld een mooie biefstuk of een beef wellington.
  • Truffelgerechten: een klassieke Italiaanse combinatie in Piëmont! Vooral witte truffel gerechten met in een risotto of pasta past perfect.
  • Gerijpte kazen: kijk eens naar een Parmezaanse kaas of een oude Pecorino naast een glas Nebbiolo. Perfect voor een mooie kaasplank.

Bewaartips voor Nebbiolo wijn

Nebbiolo wijn staat bekend om zijn bewaarpotentieel. De stevige structuur en zuren maken hem geschikt om jarenlang te rijpen, waarbij hij steeds zachter en complexer wordt. Allereerst kun je ervoor kiezen wat je met jouw Nebbiolo doet. Jong opdrinken of langer bewaren? Bij een jonge Nebbiolo kun je deze al snel drinken, wel is aan te raden om de wijn te decanteren. Daarnaast is het bij jongere wijnen ook nog aan te raden om de wijn lucht te geven door te karaferen. Zo komen de jonge, gesloten smaken open aan de lucht. Dit bevordert de aroma’s en smaak.

Wil je de wijn langer bewaren denk er dan aan dat je de wijn liggend, op een koele, donkere plek bewaart. En deze te bewaren met een temperatuur van tussen de 12 en 15 graden Celsius. Je volgt deze stappen om ervoor te zorgen dat de wijn rustig kan rijpen. Met deze stappen kan de Nebbiolo wijn makkelijk 10 jaar rijpen. Bij sommigen is zelf 20 jaar geen probleem. Bekijk hiervoor wel goed het etiket met daarop het oogstjaar. Vanaf dat jaar begin je met tellen.

Decanteren wat is dat?

Wanneer de tijd letterlijk rijp is, is het zeer aan te raden om de Nebbiolo wijn te decanteren. Geen idee hoe? De volgende tips zijn handig voor het overschenken van jouw Nebbiolo naar een karaf. Dit doe je om de droesem te scheiden van de wijn zelf. Dit ontstaat van nature, dus niet gek opkijken als dit gebeurt. Let er wel op dat er rustig geschonken moet worden en dat je stopt als de droesem aankomt bij de flessenhals. Tip: werk goed met licht, dan zie je de droesem eraan komen.

Bestellen bij Dirck3

Op zoek naar een karaktervolle wijn met Italiaanse klasse? Ontdek de mooiste Nebbiolo wijnen in onze webshop of bezoek een van onze winkels. Voor 20:00 besteld = morgen al in huis. Dirck3 heeft de beste kwaliteit voor de allerlaagste prijs! Ontdek Dirck3 voor de beste aanbiedingen!