5 jaar webshop!
hoe wordt whisky gemaakt

hoe wordt whisky gemaakt

Waarschijnlijk ben jij een echte whisky drinker en vind jij een glaasje op z’n tijd erg lekker. Alleen nu is de vraag hoe wordt de whisky in jouw glas nou eigenlijk gemaakt. Whisky is een vorm van gedistilleerd bier dat hout gerijpt wordt. Dit klinkt waarschijnlijk erg simpel, maar het proces om een goede whisky te maken is niet zo simpel. Hieronder lees je hoe je in zes stappen whisky kan maken.

hoe wordt whisky gemaakt

1: het mouten van whisky (malting)

Het begin van het maken van whisky:

De eerste stap van het maken van whisky bestaat uit het mouten van de gerst (mais of rogge). In deze eerste stap gebeuren er twee dingen:

1. Als je gerst gebruikt in het productieproces wordt dit ontkiemt, nadat het 2 tot 3 dagen heeft geweekt. Hierna wordt het gedroogd op de kiemvloer waar dan het zetmeel wat in de gerst zit wordt omgezet in suiker. Deze aanwezige suikers worden later alcohol.

2. Het ontkiemen van de gerst stopt als de gerst in de droogoven wordt gelegd (klin). Hier ontstaat er gerst mout (ontkiemd gerst).

De brandstof in de droogoven zorgt mede voor de uiteindelijke smaak van de whisky. Zo wordt er in Schotland vaak turf gebruikt, zodat ze een karakteristieke aroma krijgen. De whisky’s gaan hierdoor rokerig smaken.

2: het mashen van whisky 

De tweede stap in het maken van whisky is het malen van de mout, totdat het bloem wordt. Dit gebeurt in de beslagkuip (mash tun). In deze kuipt wordt warm water toegevoegd. Door de reactie van het grist en warm water worden de suikers uit het grist gehaald. Er ontstaat nu een beslag dat ‘de wort’ wordt genoemd. Uit dit beslag komt een vloeistof die door kleine gaatjes van de onderkant van de tank sijpelt in de zogeheten washbak. Dit proces wordt mashing genoemd.

3: het gisten van de whisky

De derde stap van het maken van whisky is het gisten. Er gebeuren twee dingen met de vloeistof die nu in de washback is.

1. Er wordt gist aan de wort toegevoegd. Hierdoor vindt er een gisting proces plaats. De gist zorgt ervoor dat de aanwezige suikers die in de wort zitten in alcohol en koolzuurgas veranderen.

2. Door het gisten van de wort gaat het schuimen. Als het schuim na een tijdje verdwenen is begint de distillatie.

Na ongeveer 3 dagen blijft er een drank over die wash genoemd wordt. Deze drank bevat ongeveer 5% alcohol. Als je deze wash zal gaan brouwen zou je bier krijgen. Maar wij willen natuurlijk whisky, dus daarom gaan wij nog even door!

4: de destillatie van de whisky

Destillatie betekend dat water en alcohol worden gescheiden. Zo wordt wodka heel vaak gedestilleerd en whisky soms wel 3 keer. Dit destileren gebeurt in koperen stookketel waar ze de wash verhitten tot boven het kookpunt. Er gebeuren twee dingen in deze stookketels.

1. De wash in de stookketel wordt eerst zogeheten pot still verwarmd. Dit betekent dat de vloeistof verdampt en de vloeistofdamp stijgt naar de nek van de pot still, waar het condenseert. Deze eerste distillaat wordt ook wel low wine genoemd en de whisky bevat nu ongeveer 20% alcohol.

2. De low wine wordt nu naar de tweede still doorgevoerd. Dit heet de spirit still. In de spirit still wordt de overige alcohol in 3 delen verdeeld. Alleen de alcohol in de middelste component wordt gebruikt om whisky te maken. Deze alcohol heeft een percentage van ongeveer 67%.

Ook deze stap zorgt ervoor dat de whisky zijn unieke smaak krijgt. Zo krijgen stills met lange “nekken” vaak een zachtere en fijnere smaak. Stills met korte en brede nekken krijgen een rijkere en vollere smaak.

5: rijping van de whisky

Na de destillatie van de whisky wordt de whisky opgeslagen in houten vaten. Hoe langer de whisky rijpt, hoe meer de geur, kleur en de aroma’s ontwikkelen. De smaak en geur van de whisky hangen erg af van de duur en de vaten die gebruikt worden bij de rijping.

Hoewel de vaten goed wordt afgesloten, verdampt er gemiddeld toch jaarlijks 2% alcohol, omdat de vaten poreus zijn. Echte whisky kenners noemen dit de angel’s share. En hierdoor worden oudere whisky’s duurder en zeldzaam: er blijft namelijk minder whisky over hoe langer het rijpingsproces.

hoe wordt whisky gemaakt

6: bottelen van whisky

Nu zijn we eindelijk bij de laatste stap van hoe wshiky gemaakt wordt. De botteling van de whisky heeft eigenlijk geen invloed op de uiteindelijke smaak van de whisky, maar is bedoeld voor de marketing van het merk. Zo heeft Jack Daniels bijvoorbeeld zijn typische vierkante fles whisky.

Anders dan wijn rijpt whisky niet verder in de fles. Een 12 jaar gerijpte whisky op hout, blijft dus ook een 12 jaar oude whisky. Een whisky die drie jaren gerijpt heeft, is een 3 jaar oude whisky.

De weg van drie ingrediënten (graan, water en gist) naar je glas whisky is lang. Met name het rijpen kan veel tijd in beslag nemen. Maar na een lange rijp krijg je vaak ook een fenomenale whisky!

Al zin in een glaasje? Klik hier om naar onze best whisky's te gaan!

Geen producten gevonden voor deze selectie.