5 jaar webshop!
Dominicaanse rum

Dominicaanse rum behoort tot de meest geliefde soorten van dit moment. Merken zoals Ron Barcelo, met hun rijke geschiedenis, hebben een grote rol gespeeld in de wereldwijde populariteit van rum. Ontdek bij Dirck3 de fijnste selectie Dominicaanse rums en proef de traditie in elke druppel.  

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina
  1. Ron Barcelo Gran Anejo 70 cl
    Waardering:
    100%
    ELDERS Regular Price 20. 69 20. 49
  2. Ron Barcelo Imperial 70 cl
    Waardering:
    100%
    ELDERS Regular Price 31. 99 28. 99

4 producten

Van hoog naar laag sorteren
per pagina

 
Geschiedenis van de Dominicaanse Republiek  


De Dominicaanse Republiek is een relatief jong land dat op 27 februari 1844 haar onafhankelijkheid aankondigde. Het aankondigen van onafhankelijkheid verliep niet zonder problemen, aangezien het in totaal vier keer gebeurde. De onafhankelijkheid van 1844 was de tweede en officiële verklaring. Het eiland ligt Midden-Amerika, behoort tot de Latijns-Amerikaanse landen en grenst aan Haïti. 
In 1492 werd het eiland ontdekt door de beroemde avonturier Christoffel Columbus tijdens de eerste van zijn vier reizen. Hij noemde het eiland La Isla de Esponala, wat later in het Latijn werd vertaald naar Hispaniola. De oorspronkelijke bewoners die hij aantrof werden indianen genoemd, omdat hij dacht Indië bereikt te hebben. 


Na de ontdekking van Hispaniola door Christoffel Columbus, raakten zowel Spanje als Frankrijk geïnteresseerd in het eiland. Deze interesse leidde tot een conflict tussen de twee landen, wat uiteindelijk resulteerde in een opdeling van het eiland. Het Spaanse gedeelte werd Santo Domingo genoemd, wat nu het Dominicaanse republiek is, en het Franse gedeelte werd Saint Dominique genoemd, wat nu Haïti is.   

 

Dominicaanse rum


Oorsprong Dominicaanse rum 


Rum heeft zijn oorsprong het Caribisch gebied. Hier werd ontdekt dat de suikerrietplantages ook gebruikt konden worden om alcohol te produceren. En laat de Dominicaans Republiek nu juist veel suikerrietplantages hebben.  
Om alcohol te produceren moest melasse, een bijproduct van de suikerproductie uit suikerriet, worden gefermenteerd. Rum werd zo populair in het Caribisch gebied dat het zelfs als betaalmiddel werd gebruikt. Dit leidde tot de opkomst van Dominicaanse rummerken zoals Brugal, Ron Siboney en Barcelo. 

Wat maakt Dominicaanse rum anders? 


Vergeleken met andere Caribische rums zoals de sterke Jamaicaanse rum of de kruidige bruine rum uit Barbados, onderscheidt Dominicaanse rum zich door de zachtheid en mildheid. Dat maakt de Dominicaianse rum zoeter en zachter. Met rijke aroma’s. 


Ook ligt het verschil in het productieproces. Veel Dominicaanse rum, zoals Ron Barcelo, worden gemaakt met behulp van het Solera-systeem. Door dit systeem worden jongere en oudere rum gecombineerd om een unieke smaak te creëren. Dit zorgt voor een zachte en soepele rum, die minder scherp is dan andere Caribische rums.  

 

Dominicaanse rum


De grondlegger van de Dominicaanse rum

 
Ron Barcelo was een Spaanse immigrant dat in 1929 naar het Dominicaanse Republiek emigreerde. Een jaar later besloot hij zijn dromen te volgen en richtte hij het bedrijf Barcelo & Co op.  


Zijn eerste succes behaalde hij in 1950 met de lancering van Barcelo Blanco en Dorado, die vrij geliefd werden ontvangen door de markt van toen. In 1970 werd Ron Barcelo Gran Anejo aan het portfolio toegevoegd en in 1980 volgde Ron Barcelo Imperial.  


Dankzij deze uitbreidingen groeide Barcelo & Co uit tot het grootste Dominicaanse rum exportbedrijf van de wereld. Zowel Barcelo Anejo en Ron Barcelo Imperial behoren nog steeds tot de favorieten onder de Dominicaanse rums en zijn bij ons zowel in de winkel als online te koop. 


In 2016 werd Ron Barcelo de eerste rum die volledig co2-neutraal wordt geproduceerd. Het werd ook de eerste biologische rum die in de Dominicaanse Republiek wordt gemaakt. Ron Barcelo is dus een bedrijf waarbij de gehele productieketen geen co2 uitstoot veroorzaakt, inclusief het transport van materialen en producten naar meer dan 95 landen. 


Het is je vast opgevallen dat veel rums beginnen met het woord Ron. Dit komt omdat Ron het Spaanse woord voor rum. Dat zoveel merken dit woord gebruiken, komt doordat het Caribisch gebied en Latijns-Amerika een sterk invloed hebben gehad om de geschiedenis van Rum. Hierdoor zijn er vandaag de dag veel rums die uit deze regio’s vandaan komen, waar rum productie een rijke traditie heeft. Benieuwd welke rums allemaal ron in de naam hebben? Bekijk het overzicht hieronder.   

Ron Barcelo Imperial

Ron Barcelo Gran Anejo 

Ron Miel Arehucas Guanche

Ron Abuelo Anejo

 

Dominicaanse rum

 
Hoe drink je Dominicaanse Rum 


Je hebt verschillende manieren om Dominicaanse rum te drinken. Zo worden vooral de oude varianten, zoals de Ron Barcelo Gran Anejo, puur gedronken. Door de zachtheid en de complexiteit van deze varianten is het mogelijk om zonder toevoegingen te drinken.  


Sommige mensen kiezen er ook voor om hun rum met een paar ijsblokjes te drinken. Dit wordt gedaan om de smaak te verzachten, wat vooral prettig in warme klimaten, zoals de Dominicaanse Republiek zelf.  


Ten slotte kun je Dominicaanse rum gebruiken voor in de cocktails, meestal gaat het om witte rum of gouden rums. Door de lichte en minder complexe smaak van deze jonge rums zijn ze ideaal om te mixen met allerlei ingrediënten.

 
Dominicaanse rum, perfect voor elke gelegenheid 


Dominicaanse rum is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van de bekendste rums ter wereld en draagt bij aan de rijke geschiedenis van rum in het Caribisch gebied. Door de zachtheid en het unieke productieproces onderscheiden Dominicaanse rums zich van andere rums, waardoor het geliefd is onder rumliefhebbers. Of je ze nou puur drinkt of in een cocktail gebruikt, ze zijn beide heerlijk.