5 jaar webshop!

Wat is een kopstootje?

Het kopstootje! Deze Nederlandse combinatie van een pilsje met een jenever (borreltje) ernaast is eeuwen oud. En wist je dat deze traditiegetrouw geserveerd wordt in aparte glazen? Wat de naam, kopstootje, al zegt, verwijst naar het stevige effect dat deze combi kan hebben. Vaak wordt de jenever in een keer achterover geslagen, deze kan een branderig keel gevoel geven en wordt dan ‘geblust’ met het pilsje. Een groot misverstand is dat er vaak gesproken wordt over een pils met een kopstootje ernaast, dus het drinken van het kopstootje (jenever) apart van de pils. Een kopstoot slaat op de combinatie van pils en jenever. 

Geschiedenis

Sinds de 17e eeuw is jenever een drank die onlosmakend met bier verbonden is. Jenever was in die tijd zo populair dat het net zo vaak werd gedronken als thee en bier. Het werd vaak geserveerd in een speciaal glas en het liefst zo vol mogelijk. Het was gebruikelijk om het glas zo ver mogelijk te vullen dat de jenever boven de rand uitstak. Dit hangt nauw samen met een traditie, die stelt dat je het eerste slokje met de handen op de rug moet drinken terwijl je voorover buigt, zodat er geen druppel verloren gaat. Maar je moet wel oppassen dat je je hoofd niet stoot aan het pilsje dat erbij staat. Anders heb je een kopstootje ;). 
En wist je dat mede door koning Willem III, die tijdens zijn Engelse koningschap handel met Nederland begon, de populariteit van jenever onstond? Daardoor wordt de Jenever ook wel de ‘Hollandse gin’ genoemd.

Verbonden door ambacht

Je zou het misschien niet snel verwachten, maar zowel bier als jenever hebben veel overeenkomsten. Dit is niet alleen in hun product te zien, maar zelfs in de smaak. In de basis worden de dranken precies hetzelfde gemaakt. De beide dranken beginnen op dezelfde manier: met water, graan en gist. Het brouwproces van bier en het stoken van de moutwijn bij jenever is precies hetzelfde. Alleen wanneer de jeneverbes en andere kruiden worden toegevoegd aan de moutwijn komt er onderscheid tussen de twee. Beide, de bierbrouwer en jeneverstoker, spelen met hun ingrediënten. De brouwer met verschillende graansoorten en mouten en de stoker met kruidenmixen.  
Zo zijn de beide dranken in de basis hetzelfde en versterken elkaars smaak op een natuurlijke manier. Zie het als een huwelijk of Yin en Yang. 

Hoe noem jij je kopstootje?

Misschien heb je zelf al een andere naam voor, want in Nederland kent het kopstootje verrassend veel bijnamen. Onze taal zit vol met synoniemen en dat geldt zelf voor een klassieke combinatie, als bier en jenever.
De bekendste benamingen zijn: nekslag, opsodemieter en uppercut. Een begrijpelijke link is dan ook de bokssport. Net zoals een bokser een stoot tegen de kin incasseert, kan een flinke slok jenever inslaan als een klap. En het grappige is dat het Engelse woord uppercut ook als borrelnaam gebruikt wordt! 
In sommige regio’s worden er ook nog creatievere varianten gebruikt. Bijvoorbeeld in Amsterdam bestel je een stelletje of pikketanussie en in Noord-Brabant tem je een wolf als je een kopstootje drinkt. Daarnaast komen de onafscheidelijke duo’s, zoals een motor met zijspan en een kapitein-luitenant ook vaak voor. 

De duikboot

En dan is er tot slot ook nog de U-boot, of het duikboot, een andere variant waarbij de jenever niet naast maar juist in het bierglas wordt geserveerd. Timing is key hierbij, de kunst is om de eerst slokken voorzichtig te nemen totdat ‘duikboot’ vrij komt. Doe je dat niet? Dan krijg je niet alleen een smaakexplosie, maar ook een botsing met je voortanden!

Of je het nu een kopstoot, koppeltje, een motor met zijspan of een uppercut noemt, een ding blijft zeker: deze combinatie van bier en jenever heeft een rijke geschiedenis en een stevige impact. Bestel op Dirck3 voor de laagste prijs en de beste aanbiedingen!