5 jaar webshop!

Verschil gin en jenever

Het komt vast wel eens voor dat je om deze drankjes werd gevraagd, maar niet precies wist wat het verschil tussen de twee is. Het maakt het ook niet makkelijk dat beide dranken zijn gebaseerd op hetzelfde hoofdingredient, jeneverbessen. Na het lezen van deze blog zul je ze nooit meer uit elkaar halen en kun je het verschil zelf uitleggen.

Verschil gin en jenever

Gin en jenever hebben een rijke geschiedenis, waar hun oorsprong in verschillende landen ligt. Jenever werd in de 16e eeuw in Nederland ontwikkeld, en werd vooral gebruikt als medicijn. Dit komt omdat de mensen van destijds, medische eigenschappen aan de jeneverbessen koppelden. Vanwege de vele ziektes van toen, werd het drankje razend populair. Hierdoor verspreidde het zich snel naar België en andere delen van Europa

Gin heeft zijn bestaan te danken aan jenever dat teruggaat naar de 17e eeuw. In deze eeuw vochten Nederland en België met de Spanjaarden. De lage landen werden hierbij vergezeld door de Engelsen. Hier maakten de Engelse soldaten voor het eerst kennis met Jenever en namen het mee terug naar huis.

In Engeland is gin uitgegroeid tot de gin die wij vandaag kennen. Na de introductie van jenever aan de Engelse bevolking, werden er al snel aanpassing gedaan. Waar jenever vaak in zijn pure vorm wordt gedronken, werd gin gemixt met andere ingredienten. Gin steeg in populariteit doordat de overheid stoken zonder vergunning toestond, waardoor er overal gin te vinden was. Uiteindelijk greep de regering in 1751 in met de Gin Act, wat licenties verplicht maakte voor ginstokers.

Verschil gin en jenever in het productieproces

 

Het productieproces van gin en jenever verschilt aanzienlijk, wat zorgt voor het grootste verschil tussen de twee dranken. Jenever wordt traditioneel gemaakt van moutwijn, wat voor een zachte smaak zorgt. Bij het distilleren worden jeneverbessen toegevoegd en soms ook andere botanicals. Dit geeft jenever zijn bekende smaak.

Gin daarentegen, is gebaseerd op neutrale alcohol en is afhankelijk van de botanicals voor zijn smaak. Ook bij het maken van gin worden jeneverbessen toegevoegd, die worden vergezeld met andere kruiden, bloemen en specerijen. Een voorbeeld hiervan is de Bombay Sapphire London Dry Gin die gebruikt maakt van een stoom-infusie distillatieproces. Deze distillatieproces zorgt ervoor dat de damp door de botanicals wordt geleid in plaats van ze direct in alcohol te laten weken.

 

 

Verschil smaakprofiel gin en jenever

De smaken van gin en jenever zijn erg verschillend door hun ingredienten en productieproces. Door de toevoeging van moutwijn, heeft jenever een moutige smaak. Dit zorgt voor een zachte en zoete afdronk, waardoor het zich onderscheidt van andere sterke dranken.

Gin staat bekend om zijn frisse en kruidige smaak, vaak met licht bittere afdronk. Het heeft een complex smaakprofiel dat zowel pittig als verfrissend kan zijn, doordat er ingredienten zoals citroenschil, koriander, en engelwortel aan worden toegevoegd. Gin kan hierdoor worden gebruikt in zowel klassieke als creatieve cocktails.

Proef het verschil gin en jenever bij dirck3

Nu je meer weet over de geschiedenis, productie, en smaken van gin en jenever, is het tijd om zelf op ontdekkingsreis te gaan. Gin en jenever mogen dan wel de jeneverbes als hoofdingredient gebruiken, maar hun unieke kenmerken en achtergronden maken ze heel verschillend. Probeer het eens zelf, en proef de verschillen. Of je nou een gin-cocktail wilt proberen of een puur glaasje jenever, bij Dirck3 kun je het vinden!