Een kopstootje! Je hebt misschien nog nooit gehoord van de traditionele 17e eeuwse Nederlandse combinatie van een pilsje met een jenever (borreltje) ernaast. Zo heeft het drankje een rijke geschiedenis. En wist je dat deze traditiegetrouw geserveerd wordt in aparte glazen? Wat de naam, kopstootje, al zegt, verwijst naar het stevige effect dat deze combi kan hebben. Vaak wordt de jenever in een keer achterover geslagen, deze kan een branderig keel gevoel geven en wordt dan ‘geblust’ met het pilsje.
Combinaties
Traditioneel gezien wordt de jonge jenever en het pilsje in aparte glazen gedronken. Bij de kopstoot is het belangrijkste dat er harmonie en contrast is. Zo moeten de eigenschappen van beide dranken overeenkomen, maar ze moeten wel beide net even anders zijn om elkaar aan te vullen. Let wel: alleen tegenpolen selecteren gaat niet werken. Er moet een bruggetje zijn in bijvoorbeeld geur, smaak of mondgevoel. Zo creëer je een harmonieuze en contrasterende beleving. Je kunt veel combineren bijvoorbeeld met:
2. Een tripel bier met Gijsbrecht van Aemstel jonge jenever
Dit is de ultieme kopstoot combinatie. Het kruidige en fruitige van een licht gebrande tripel matchen erg goed met de jonge jenever van Gijsbrecht van Aemstel. Deze overheerst niet en is een mooie combinatie voor de gevorderde kopstoot drinker.
3. Een quadrupel bier met een Jouke de Jonghe korenmout jenever
De gevorderde kopstoot drinker gaat voor een korenwijn als kopstoot. Deze gaan super samen. Hier is de kracht van de kruidige korenwijn en de zoete quadrupel een super team. Zo vlakt het zoete, het zure iets af, waardoor een kruidige smaak explosie ontstaat. Hier passen verschillende wild vleesgerechten bij, zoals hertenstoof en eend. Maar ook een kaasplank met oude kaas en blauwe kaas bijvoorbeeld.
4. Een hoppige IPA met de Gorter oude jenever
Deze gedurfde keuze is een verrassend goede combinatie! De oude jenever heeft een gebalanceerd smakenpalet van zoethout en zoete mout zonder een uitgesproken kruidensmaak. Deze is dus ideaal om met een hoppige citrus IPA te verbinden. Ook deze kun je combineren met verschillende aperitiefjes, zoals oude kaas en noten.
5. Een weizenbier met een Bols zeer oude genever
Deze combinatie kan elkaar prachtig aanvullen. Door het romige, zachte Weizenbier komen de warme houttonen van de zeer oude jenever erg goed terecht. Ook is deze perfect samen te voegen met gerookte kip, gegrilde worst, Apfelstrudel en Bananenbrood.
6. Een bockbier met een Bols Corenwijn
De eindbaas van de verschillende kopstoten is wel de corenwijn met een bockbier. De jenever heeft een kruidige, wat zwaardere afdronk en in samenkomst met het bockbier komen de smaken van vanille en chocolade naar boven. Om het helemaal compleet te maken, kun je de kopstoot ook combineren met een stoofpotje. Dit creëert een fantastisch mondgevoel!
Probeer zelf ook eens een nieuwe verfrissende combinatie. Hopelijk heeft deze blog je genoeg inspiratie opgedaan om zelf te gaan genieten van de vele combinaties van een kopstootje. Met deze combinaties kan je de oer-Hollandse smaakcombinatie een nieuwe diepgang geven. Proost!