XXL flessen!

Sazerac

 

 

 

 

 

Cocktail recept

 

Sazerac

 


De cocktail Sazerac is een klassieke cocktail die zijn oorsprong vindt in New Orleans, en wordt beschouwd als een van de oudste Amerikaanse cocktails. Het drankje combineert de rijke smaken van rye whiskey of cognac met de bitterheid van Peychaud's bitters, aangevuld met een vleugje absint. De Sazerac staat bekend om zijn complexe smaakprofiel en elegante presentatie, vaak geserveerd in een met absint gespoeld glas en met een citroentwist als garnering. Deze cocktail is een tijdloze favoriet die de rijke geschiedenis en cultuur van New Orleans belichaamt.

 

◊ Wist je dat de Sazerac de ‘officiële cocktail’ van de stad New Orleans is? ◊ 


Het Sazerac cocktail recept

 

Voordat je kan starten met de bereiding heb je eerst de volgende ingrediënten nodig. 

60 ml rye whiskey of cognac
1 suikerklontje
2-3 scheutjes Peychaud's bitters
Absint of Herbsaint (voor het spoelen van het glas)
Citroentwist (voor garnering)


De bereiding volgens het Sazerac recept staat hieronder.

1. Spoel een gekoeld Old Fashioned-glas met een kleine hoeveelheid absint, draai het glas rond zodat de absint de binnenkant bedekt, en giet de overtollige absint weg.

2. Plaats het suikerklontje in een mengglas en besprenkel met Peychaud's bitters.

3. Voeg een paar druppels water toe en stamp het suikerklontje fijn tot het volledig is opgelost.

4. Vul het mengglas met ijs en voeg de rye whiskey of cognac toe.

5. Roer goed totdat het mengsel goed gekoeld is.

6. Zeef de cocktail in het met absint gespoelde glas zonder ijs.

7. Knijp de citroentwist uit boven het glas om de oliën vrij te laten, en garneer ermee.

 

Ben je op zoek naar alcoholvrije cocktails of kant en klare cocktails? Bekijk deze dan op onze website.



De geschiedenis van de cocktail Sazerac

De Sazerac cocktail wordt algemeen beschouwd als een van de eerste echte cocktails in de Verenigde Staten en heeft zijn oorsprong in New Orleans, Louisiana, in de vroege jaren 1800. De geschiedenis van deze cocktail is nauw verweven met de apotheek van Antoine Amédée Peychaud, een Haïtiaanse immigrant die zich in New Orleans vestigde.

Peychaud, een apotheker van beroep, creëerde Peychaud's bitters, een essentieel ingrediënt in de Sazerac. Aanvankelijk werden de bitters samen met cognac, suiker, en water gemengd om een soort tonicum te maken dat als een remedie werd verkocht. Deze mix werd populair onder de lokale bevolking en leidde tot de ontwikkeling van wat we nu kennen als de Sazerac cocktail.

Het originele recept maakte gebruik van Sazerac-de-Forge et Fils cognac, een Franse brandewijn die zeer populair was in die tijd. De naam "Sazerac" komt dan ook van deze cognac. In de late 19e eeuw, toen de druifluisplaag (phylloxera) de wijngaarden in Frankrijk verwoestte, werd cognac schaars en begon men over te schakelen naar rye whiskey als basis voor de cocktail. Dit gaf de Sazerac zijn karakteristieke scherpe smaak, die hem onderscheidt van andere cocktails.

Een ander belangrijk aspect van de Sazerac is het gebruik van absint, die in kleine hoeveelheden werd gebruikt om het glas te spoelen voordat de cocktail werd ingeschonken. Vanwege de verboden status van absint in de vroege 20e eeuw, werd dit later vervangen door Herbsaint, een anijslikeur.

De Sazerac heeft door de jaren heen verschillende transformaties ondergaan, maar is altijd een symbool gebleven van de rijke cocktailcultuur van New Orleans. In 2008 werd de Sazerac zelfs uitgeroepen tot de officiële cocktail van New Orleans, wat de blijvende invloed en populariteit van deze klassieke drank onderstreept.


Ontdek hieronder een aantal van onze andere cocktails