5 jaar webshop!

Hoeveel alcohol zit er in bier?

Er zijn tegenwoordige talloze keuzes zijn als je het gaat om het kopen van een biertje. Deze keuze wordt vooral beïnvloed door het merk, de smaak en het alcoholpercentage. Toch is het vaak onduidelijk welke bieren veel of juist weinig alcohol bevatten. In deze blog vertellen we meer over de verschillende alcoholpercentages om het maken van een keuze makkelijker te maken.

Geschiedenis van bier

Voordat we dieper ingaan op het alcoholpercentage van een biertje, is het belangrijk om meer te weten te komen over bier, dat dagelijks door bijna 44% van de bevolking wordt gedronken.

Bier is duizenden jaren geleden ontstaan en dat maakt het de oudste alcoholhoudende drankje ter wereld. Het lijkt niet voor te stellen, maar in de middeleeuwen dronken Nederlanders 300 liter bier per jaar. In vergelijking met 68,8 liter bier dat Nederlanders in 2021 dronken.

Dit lijkt een erg groot verschil, maar het is goed te verklaren. Zo bevatte het bier van vroeger veel minder alcohol en werd het zelf in plaats van water gedronken, omdat het water toen vaak vol zat met ziekteverwekkende bacteriën. Door het bierbouwproces werden de bacteriën in het water onschadelijk gemaakt.

Door de grote vraag naar bier ontstonden er veel brouwerijen, in de loop van de tijd werd bier steeds verder verfijnd. Kloosters voegden hop toe, wat het bier een beter smaak gaf en de houdbaarheid verlengde.

De grote verandering kwamen echter na 1800, toen werd ontdekt dat door het toevoegen van gist, er koolzuur in het bier ontstaat. Gist zorgt er ook voor dat mout wordt omgezet in alcohol en draagt bij aan de ontwikkeling van aroma’s waardoor die bier meer smaak geven. Al deze ontwikkelingen hebben geleid tot het bier dat we vandaag de dag kennen.

Hoeveel alcohol in bier

Hoeveel alcohol in bier

Deze ontwikkelingen hebben geleid tot de opkomst van allerlei biersoorten, van Blond bier tot Herfstbok bier. Wat zijn de verschillen tussen deze biersoorten en hoeveel alcohol bevatten ze?

1. Blond bier

Blond bier heeft een goudgele kleur en komt oorspronkelijk uit België. De smaak van blond bier wordt vaak beschreven als soepel, omdat hop en gist de belangrijkste invloeden op de smaak zijn. Toch is er niet één manier om blond bier te brouwen, wat heeft geleid tot verschillende stijlen bier zoals de Hoppenbier, Tripel en IPA. Het alcoholpercentage van Blond bier ligt tussen de 5,8% en 8%.

2. Pilsener

Pilsener is de meest gedronken biersoort in Nederland. De naam is afgeleid van het Tsjechische stad Pilsen, en bevat ongeveer 5% alcohol. Pilsener werd zo bekend door de industrialisering van de glasproductie, waardoor het gemakkelijker werd om uit drinkglazen te drinken. Daarnaast zag het aantrekkelijker uit, omdat mensen daarvoor uit ondoorzichtbare bekers werd gedronken. Bekende pilsmerken zijn Heineken, Bavaria, Jupiler, Grolsch, Hertog Jan en Amstel, meestal kan je deze merken in kratten kopen. Voordeel hiervan is de hoeveelheid statiegeld dat er op een krat bier zit. 

3. Tripel

Tripel onderscheidt zich van andere biersoorten doordat het een zwaar bovengistend bier is. De smaak wordt vaak beschreven als sterk moutig of hopbitter, en het alcoholpercentage ligt tussen de 7 tot 10%. Het verschil tussen ‘enkel’, ‘dubbel’ en ‘tripel’ is het aantal granen per liter wordt gebruikt.  Echter, hoeft dit niet het geval te zijn. Het alcoholpercentage kan ook worden verhoogd door de toevoeging van suiker in de vorm van glucose.

4. Herfstbok

Herfstbok is een Nederlandse biersoort dat zijn stijl heeft geïnspireerd van bier in Duitsland. De naam geeft al aan dat het een seizoenbier is, waarvan de verkoop tussen oktober tot maart plaatsvindt. Herfstbok is donker van kleur en karamelachtige smaak. Het alcoholpercentage bedraagt rond de 6,5%

 

 


Related posts