Alles wat je moet weten over het invriezen van bier
Je organiseert een feestje, en je hebt op dezelfde dag nog bier ingeslagen. Het is verleidelijk om het bier snel in de vriezer te leggen om het te koelen. Maar hoe lang moet je het bier in de vriezer laten liggen en wat gebeurt er als het te lang in de vriezer heeft gelegen? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over het invriezen van bier.
Kun je bier nog drinken dat te lang in de vriezer heeft gelegen?
Ja, het is mogelijk om bier te drinken wat bevroren is geweest, als het maar rustig wordt ontdooid. Dit proces zal echter wel invloed hebben op de smaak. Tijdens het vriesproces bevriest eerst het water en daarna pas de alcohol, wat leidt tot een scheiding tussen deze twee. Hierdoor is de kans groot dat het water en de alcohol na het ontdooien niet meer zo goed mengen.
Daarnaast is de kans groot dat koolzuur uit het blikje zal verdwijnen, en laat het juist koolzuur zijn dat een belangrijke rol speelt bij de smaak van bier. Koolzuur geeft bier een verfrissend en bruisend gevoel in de mond. Het speelt ook een belangrijke rol bij het vrijlaten van de aroma’s. De opstijgende bubbels worden door de neus opgevangen, en dit draagt bij aan de smaakbeleving.
Wat moet je doen als je bier te lang in de vriezer hebt gelaten?
Je hebt bier te lang in de vriezer gedaan en je wilt het ontdooien, hoe kan je dit dan het beste gaan doen? Het is belangrijk om bier rustig te laten ontdooien. Het beste manier om dit te doen, is het afkoelen op kamertemperatuur of door bier in een bak met koud met water te doen. Dit betekent niet dat je het in de oven of magnetron moet laten ontdooien, omdat dit de smaak negatief kan beïnvloeden. Als je bier op kamertemperatuur laat ontdooien, kan dit een enkele uren duren, terwijl het ontdooien van bier in een bak met koud water ongeveer een uur kan duren.
Wees voorzichtig bij het openen van bier als je het wilt ontdooien, vooral als het zich in glas bevindt. Net als water zet bier uit wanneer het bevriest, wat kan leiden tot verhoogde druk in het blikje. Dit kan ervoor zorgen dat het bier barst of klapt bij het openen
Hoelang bier in de vriezer?
Het is belangrijk om te begrijpen dat de grootste bestandsdelen van bier bestaat uit alcohol en water. Tijdens het vriesproces zal het water eerst worden bevroren aangezien het bevriest bij een temperatuur van 0 graden Celsius. Alcohol daarentegen heeft wat meer tijd nodig. Hoelang dit duurt, hangt af van het alcoholpercentage in het bier. Een bier met bijvoorbeeld 5% alcoholpercentage bevriest bij een temperatuur tussen -2 en -3 graden Celsius. In een standaard vriezer van -18 graden Celsius is het bier na 30 tot 40 minuten koud genoeg om te drinken.
Tips bij het invriezen van bier
- Stel een timer in van maximaal 40 minuten. Langer dan 40 minuten kan de smaak negatief beïnvloeden.
- Gebruik een natte doek en wikkel het om je bier heen. De natte doek zorgt ervoor dat het bier sneller afkoelt
- Bewaar bier niet langer dan een uur. Daarna loop je het risico dat het bevriest en de smaak verloren gaat.
- Geeft de voorkeur aan blikken in plaats van glazen flessen. Glas kan namelijk exploderen als het bevriest.
- Check het alcoholpercentage van je bier. Hoe hoger het alcoholpercentage, hoe lager de temperatuur moet zijn om de alcohol te laten bevriezen.
-
-
-
- Bavaria Radler lemon 0,0% 33 clWaardering:100%ELDERS Regular Price 0. 75 0. 65Alleen in winkel verkrijgbaar
-
- Heineken Bier 25 clWaardering:100%ELDERS Regular Price 12. 15 0. 99Alleen in winkel verkrijgbaar
- Heineken Premium Pilsener Bier Blik 33 clELDERS Regular Price 1. 09 1. 05Alleen in winkel verkrijgbaar
- Heineken Premium Pilsener 0.0 Bier Draaidop Fles 25 clELDERS Regular Price 4. 75 0. 79Alleen in winkel verkrijgbaar
-
- Magners Cider Longneck 33 clWaardering:100%ELDERS Regular Price 1. 99 1. 49Alleen in winkel verkrijgbaar
-
- Amstel Radler Citroen 0.0 Bier Fles 30 clELDERS Regular Price 5. 29 0. 85Alleen in winkel verkrijgbaar
-
- Vedett Extra White 33 clWaardering:80%ELDERS Regular Price 1. 99 1. 69Alleen in winkel verkrijgbaar
-
-
-
-
-
-