5 jaar webshop!

Glühwein maken

Glühwein doet men gelijk denken aan de winter. Het warme alcoholische drankje wordt vooral in het midden van Europa rondom de Kerstperiode gedronken. Van de gloeiwijn ga je letterlijk gloeien! Dit komt door de combinatie van warmte van de drank en de alcohol. Zo gaat er niets boven een huisgemaakte glühwein. En wist je dat glühwein erg makkelijk te maken is? Zo kun je gemakkelijk via dit recept de lekkerste glühwein zelf maken.

Glühwein recept

Logischerwijs is wijn de basis van glühwein. Zo kun je hier in variëren met rode, witte of een alcoholvrije wijn. Traditiegetrouw wordt er rode wijn gebruikt, dit komt mede door de donkere en kruidigere smaak. Maar hoe ontstaat deze zoete, kruidige smaak? Dit komt door de glühwein ingrediënten. Dit recept is voor 6 personen:

-              1 liter wijn; (alcoholvrij) rood/wit

-              1 kaneelstokje

-              1 sinaasappel

-              4 kruidnagels

-              2 steranijs

-              Halve citroen

-              Eventueel 2 el. suiker

Bereiding glühwein

Volg de vijf stappen voor jouw zelfgemaakte glühwein.

1.        Zet een pan met de wijn op laag vuur. Let wel op! Zorg dat de wijn niet boven de 70 graden Celsius komt, anders verdampt de alcohol.

2.        Voeg de kruidnagels, steranijs en kaneel toe.

3.        Snijd de sinaasappel en citroen in schijfjes (hoe meer sinaasappel, hoe zoeter; hoe meer citroen, hoe zuurder)

4.        Voeg eventueel de suiker toe.

5.        Laat het mengsel op laag vuur op smaak komen. Minimaal een kwartier, maar hoe langer hoe beter.

Is de zelf glühwein maken goed op smaak? Schenk het warme mengsel uit het geniet ervan!

Welke glühwein wijn kies je dan?

Zoals eerder benoemd kun je variëren in wijnen, maar over het algemeen kies je voor een uitgesproken rode wijn. Om de rode wijn om te toveren naar een glühwein voeg je extra ingrediënten toe. Deze glühwein ingrediënten overtreffen snel de wijn en dat is zonde van de wijn! Daarnaast is het echt niet nodig om een dure wijn te gebruiken. Dit is zelfs zonde! Ga voor een stevige rode wijn, zoals van de Syrah druif of een blend voor de perfecte glühwein.

Voor witte glühwein kies je andere druiven. Kies dan voor een zoete witte druif, zoals de moscato, riesling of de chenin blanc.

Of kies voor een kant-en-klare glühwein. Dit is snel en makkelijk genieten!

Tip!

Zorg ervoor dat je gelijk een hele grote pan maakt. Zo kun jij groots genieten van jouw glühwein! Perfect voor een lange winterwandeling of een knusse avond bij de haard. Mocht de grote glühwein pan toch te groot zijn, gooi het niet weg! Haal de losse kruiden eruit en zet het mengsel in de koelkast. Zo kun je nog drie dagen genieten van jouw eigengemaakte glühwein!